Skip to content

En ny karriär i industrin

Ett spännande teknikområde i kombination med handfasta utmaningar gjorde att Annicka slutligen tog klivet från vården till industrin.

Efter 25 år som undersköterska på demensboende kände Annicka Blomberg att det blivit dags att byta bana. Kombinationen av att befinna sig mitt i livet med utflugna barn och suget efter att utbilda sig vidare gjorde att hon tog tjänstledigt från sitt arbete. Hon samlade sina erfarenheter och funderade kring vad som gett henne drivkraft och vad hon tyckt varit roligt, både i det privata och i det yrkessamma livet. Det som lockade var teknik, socialt samspel och programmering.

– Jag har alltid trivts inom vården, men jag har också haft känslan av att inte bli klar, förklarar Annicka. Jag vill se konkreta resultat, jag vill göra något med mina händer, något som blir färdigt.
När Annicka bestämt sig för att börja studera drevs hon av sin vilja att utvecklas inom nya områden. Efter att ha sett en annons om en utbildning inom automation gjorde hon ett besök på en mindre utbildningsmässa. Bland flera yrken och utbildningar var det automationsingenjör inom robotik som lät mest lockande. Framför allt var det tanken på utvecklingsmöjligheterna och variationen i arbetet som fick henne att bestämma sig.

– Jag tycker om att lära mig nya saker och har aldrig varit rädd för det nya, tvärtom känns det bara roligt, berättar Annicka. Det tror jag är den stora anledningen till varför jag slutligen vågade ta steget.
När det blev dags för första praktiken kom Annicka i kontakt med Koteko i Västerås, bland annat tack vare deras uttalade önskan att locka fler kvinnor till företaget och industrin. Tillsammans med en studentkollega blev det ett bra upplägg där de hjälptes åt med sina projekt.
Praktiken ledde till arbete över sommaren och fortsatt timanställning under studietiden. Under sommaren var hon delaktig i ett projekt där hon fick följa hela kedjan: Från konstruktion och uppbyggnad av apparatskåp till att sedan driftsätta ute hos kund tillsammans med konstruktör och programmerare.

”Jag kan fixa vad som helst”

– Alla är så välkomnande och hjälpsamma, är det något som känns oklart är det alltid okej att fråga. Jag gillar att vi jobbar tillsammans som ett team, jag blir alltid lyft genom feedback och när jag är osäker blir jag peppad att klara uppdraget – ”klart att du fixar det här!”. Det gör att jag blir mer säker i min roll hela tiden. Jag känner att jag fixar vad som helst!

Klimatet gör att Annicka trivs på Koteko. Hon menar att det är medarbetarna som tillsammans driver företaget framåt.

– Det jag gör är viktigt, det min kollega gör är viktigt, det är helheten som gör att allt fungerar. Vi jobbar tillsammans mot ett gemensamt mål och det är alltid en spännande resa.
Annicka uppskattar att få vara en del av hela processen; från att bygga apparatskåp till kompletta funktionstest i verkstaden och avslutningsvis implementering hos kund. Hon känner att det verkligen är givande att få följa ”sitt” skåp hela vägen. Med sin grundinställning att hon gör det för sin egen skull har det alltid varit viktigt för Annicka att lyckas och klara även utmanande motgångar. Största problemet är att hon tycker allt är roligt …

– Det är inte alltid roligt att jobba sägs det men jo, det är så jäkla kul när man trivs med det man gör, avslutar Annicka. Ingenting är omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid. Och den där kicken av att lyckas med saker, den får jag verkligen känna här!

Facebook
Twitter
LinkedIn